Sunday 7 July 2019

Resepi shellout menjerit

                                             Assalamualaikum.. 


Hellooo.. Selamat malam.. Kalini aten nk share resepi shellout kayy.. Disebabkan banyak bahan yg ade.. Maka,aten pon fikir la.. Why not shellout kan? Cume xde jagung je..


Bahan2:
Ketam
Sotong
Brokoli hijau
Cendawan enoki
*Bawang merah
*Bawang putih
*Halia
*Cili hijau(5biji)
Cili boh
Sos tiram
Nisan(gula melaka)
Kiub pati ayam meggi
Air rebusan ketam shj
                                     
Tanda * tu blend ye
-Tumis bahan2 yg diblend tadi
-Masukkan cili boh. Masak sehingga pecah minyak
-Masukkan air rebusan ketam sikit demi sedikit
-Masukkan nisan(kitorg panggil nisan bukan batu nisan ye)
-Masukkan kiub pati ayam meggi
-Masukkan segala bahan yang telah direbus tadi ye
-Kacau dan siap untuk dihidang
Korang boleh letak banyak lagi bahan.. Lagi banyak, lagi meriah.. Gitteww

      
Kenape resepi aten menjerit? Tengok cili tuu.. Cili boh lagi.. Cili hijau lagi.. Umi mmg xmakan kuah laaa.. Aten mmg buat selera aten.. Walaupon,aten pon pedih perot jgk..

           


Aboh bwk blek ketam.. Xpenah lagi family kitorang makan ketam yg dimasak sendirian berhad.. Sooo.. Aten eksaited... Dlm kepala dh nampak masak lemak cili padi..kikikiii.. Umi terbayang masak merah je.. Ayyyaaa.. Last2, aten pilih shellout.. Yihhaaaaa


Dah buang cengkerang tu


Iolls siang ketam sebab umi is geli2.. Ntah ape yg umi terbayang xtau.. Dia xnak bagitau pon.. Hurmm.. Malas nk pikir lebih sbb Aten geli gak tp oke je.. Aten terbayang ketam tu hidup semula..ayooo.. Ingat hantu kaaa.. Jangan dua2 xleh siang dahla..  Xtermasak ketam tu karang.. Iskkk


Jantan

Buang cengkerang atas ye.. Then,buang yg kotor2 kat situ.. Aten buang mata skali.. Ni first time ekpon.. Hentam jeee.. Hujung kaki pon aten buang.. 


Wuhuhuuuu


Tomato cherry sebagai penyeri hidup


Style tak

Umi xnak cuah atas lantai..  Talam pon oke.. Dahhh..  Jom makannn 

No comments: