Masih lagi mood kuarantin.. Tapi xde istilah xmasuk dapor.. Menu hari ke berape aten dh lupe tp aten akan share resepi utk korang
Bahan2:
Terung-dipotong & digoreng
Untuk sambal:
Minyak
** Bawang merah - 2 biji
**Bawang putih - 5 ulas
**Cili merah - 1biji
**Cili padi - 3biji
Cili boh - sesuke hati
Garam
Nissan/gula melaka - aten pkai 1/4 je (aten xtau nk explain cane lg.. Ye seketul bulat mcm cd tp tebal la drpd cd tu)
**ditumbuk.. Aten lebih suka utk tumbuk bahan2 yg nak ditumis.. Baru function lesung batu
Goreng terung sekejap.. Xperlu lame2.. Sebab terung cepat masak.. Tumis bahan2 **.. Masukkan cili boh.. Masak sekejap.. Letakkan nissan dulu sebab ye keras.. Lepas tu, garam.. Rasa dulu tau sblm tuang atas terung td.. Jgn campur terung dlm sambal klau xnak terlalu lembek terung tu ye.. Selamat menjamu selera
Siap digoreng
No comments:
Post a Comment