Sunday, 4 February 2018

Resepi kek 2 bahan

                                                                 Assalamualaikum.....



sempena anniversary umi aboh ke 26 ni..aten buat la kek yg mudahh..dan simple..gune 2 bahan je..tak caye ke? ni btol2.. macam magic je..gune 2 bahan boleh jd kek..mula2 dgr..mmg pelik tp x mustahil kan??


so..bahan2nye....

-2 peket cream o / oreo
-Sekotak susu..*sepatutnye susu coklat tp aten pkai susu biase..pure punye..



korang blend smue bahan2 tu sampai sebati..then,masukkan dlm bekas yg disapu butter/planta..pastu,kukus lbh kurang 15-25 minit..sblm kukus..hias la sikit dgn ape2 topping..bru semangat nk makan..okeeee..





                                                        
                                                                    aten punye



***sepatutnye smbut semalam anniversary ke 26 umi n aboh...so..ceritenye..xbuat ape pon smlm..just mkn mlm biase.. daging burger,sosej koktail dgn kentang goreng..disebabkan smue mcm lapo sgt..aten decide la nk buat bihun goreng lada hitam..huhu.. meriah pulak meja mkn smlm..tp xde gambar la..xdang nk ambik ye..masing2 dh lapo kan..*iklan je ni..haha




Saturday, 3 February 2018

Resepi roti jala ganu kite

                                                               Assalamualaikum... 




Haiiii... Lame aten xbersilat kat dapo tu haaa.. Hari ni rajin la sikit.. Tgh hari.. Aten buat roti jala.. Versi ganu la.. Hihi.. Oke.. Aten xmau bebel panjang2..korang nak tau aten masak cane kan? Jomm... Bace resepi yg aten follow ni..


Bahan roti jala:

-Tepung gandum 3 cawan(campur dgn susu/santan) *aten buat 2 cawan air + 1 cawan santan kotak
-Telor sebiji
-Garam sikit
-Pewarna kuning *aten guna kunyit tp skit je.. Takut nnti rse sgt kunyit... Btw, klau versi ganu.. Xpayah la nk kaler2 sgt..


Uolls campur smue bahan2 tu dalam blender n blend sampai xberketul.. Oke..



Pastikan ade bende ni haa


Aten xtau la nk gune pakai ape klau xde bekas ni... Hihi.. Semalam beli kat kdai rm2.12..hewhew.. Alang2 keluar.. Aten ni.. Pantang.. Pantang nmpk brg yg rse mcm bergune.. Trus pujuk rayu umi.. Nak itu... Nk ini.. Klau dgn aboh gitu jgk ler.. Hehe.. Jgn jeles.. 



Abaikan tisu tu eh



Aten buat 2 bentuk sebenarnye.. 1 bulat.. 1 petak.. Baru berjinak... So.. Xcantik laa.. Tp nmpk la ghupe cik jala.. 



Gigih aten tebar jala


Untuk kuah pulak:

-Santan (1kotak kecik) lbh kurang 1 cawan
-Telor sebiji
-Nisan/gula perang*aten pkai nisan.. Letak sehingga ia bertukar warna koko2 sikit
-Gula putih
-Garam sikit
-Daun pandan *aten lupe nak letak tadi
-air *aten letak lbh kurang 1 cawan sbb xnak bg pekat sgt


masukkan semue bahan td 1 persatu..kacau smpai xberketul..disebabkan aten punye berketul..aten blendkan jgk kuah ni haa..hihi..mesti buat smpai jd..xbest la kalau berketul..sbb xjd kuah la klau gitu..*klau korang ade petua yg lg best ke ataupun cara yg lagi osem..boleh komen kat bawah ye..tenks



komen juri dekat rumah ni..kuah oke dh..cume tang jala tu..kne lembut sikit..mungkin aten buat garing sikit kot..huhu..korang..klau nak buat resepi ni..jgn main buat ikut resepi ni tau..rase dulu..nak tambah pape..tambah je..yg penting..tekak korang boleh telan..tu je pesanan aten..



selamat mencuba

Sunday, 21 January 2018

Hati hati dengan hati

                                                     Assalamualaikum.... 



Selamat malam smue.. Aten nak tanye.. Ape yg korang buat utk org yg korang 'sayang'? Aten xkesah ape skalipun jwpn korang.. Klau ade.. Share la jgk ye.. *peace



Klau aten la.. Sekalipun.. Org yg kte sayang tu dh x sayangkan kite mcm dulu.. Tapi.. Kite still sayang dye..Nak terhegeh-hegeh kat dye ke? No.. Klau dh tahu org tak suke.. Buat ape nk berharap kan.. Just.. Move on la..



Aten nak share satu ayat.. Yg berbunyi. "Dianggarkan lebih 99% lelaki angkat kaki tanpa sebab kerana mahu mengelak perempuan. Itulah sifat mereka. Jika ada yang menghilangkan diri, usah dicari. Teruskan saja kehidupanmu. "



Begitulah ayat yg aten jumpe.. Ade betulnye jgk.. Aten no komen.. Mungkin lelaki2 di luar sana boleh komen.. Yela.. Laki kan cool.. Sempoi.. Xpandai faham perempuan.. Dan perempuan pun xfaham laki.. So.. Angkat kaki mungkin penyelesaian yg plg mudah bg lelaki..



Sifat perempuan pulak.. lembut.. Sekalipun, tingkah laku dye mcm lelaki.. Hakikatnye, dye still girl oke.. Tak dapat nak lari drpd jatuh terduduk dek masalah yg kecil.. Soal perasaan.. Lagi la.. Mungkin memendam rasa tu solusi plg baik bg perempuan.. Tapi, perit jgk la nk menanggungnye..



Kadang2..aten tak paham.. Org yg bersalah xnmpk mcm bersalah.. Yg xsalah pulak kalut.. Mcm dye yg buat salah.. Padahal.. Tak tahu pun pucuk pangkal masalah yg berlaku.. Akhirnye, menyepi je mampu.. Stalk dari jauh.. Hmm.. Tak salah nak stalk.. Cume kne kentalkan hati la.. Mungkin hakikat kehidupan dye boleh buat kite sengsara.. Huhu.. *broken terok



Untuk merawat hati yg luka.. Perlukan masa yg panjang.. Kite mungkin nmpk org tu dh oke.. Tapi dalam hati.. Siapa yg tahu..



Hati yg sakit.. Yg terluka.. Sangat memerlukan rawatan.. Tapi.. Jgn kite rosakkan hati yg sedang sakit tu ye..Hati yg sakit.. Perlukan ketenangan.. Xsusah pun nk jumpa ketenangan.. Kembalilah kepada pencipta kite.. Mengadu padaNya.. Itu yg terbaik..



Semoge korang jumpe ketenangan tu.. Dan jangan ulangi perkara yg boleh menyakitkan hati.. Stiap manusia berbeza masalah.. Tp stiap masalah.. Ade solusinya.. Kunci utk kite.. Adalah ketenangan.. Jage hati sebaik baiknya.. Hati hati dgn hati.. Takut nanti, makan hati..



Saturday, 20 January 2018

Short vacay ke Melaka

                                                          Assalamualaikum...



minggu exam memang minggu yg memenatkan..lg2..bile 4 paper straight..xde gap..yep..first time jd gini tau...mmg eyebag sekilo la jwbnye..nak tido..sayang..tp..lepas je exam..trus bentang toto kesayangan aten...golek2..syok jeeee..okee..dah..tutup citer exam..


off to melaka..hari tu..hari khamis..11/1/2018...yes..kami berenam berjaye realisasikan short vacay kami..walaupun..agak lambat drpd cadangan..biase la..pagi2..liat pulak rsenye..*tutup muka..sebelum gerak..aten ngan sab dh telan 2 keping roti canai haa..ed lg power..nasik lemak plus roti canai 1..xpe..kite kan nak jalan2..kne byk tenaga..



first sekali..kami singgah di upside down house ataupun dikenali sebagai rumah terbalik..bayaran masuk utk student rm18                                           


korang akan nampak bee gallery seberang bangunan dengan upside down house ni haa..kalau korang nmpk bee gallery sebelah kanan..upside down house sebelah kiri...aten xmasuk pun bee gallery..so,no komen..mungkin next time aten pergi lagi..




sabrina


ayoyooo


sarapan kat mane tu?




tengah2 nak tido..kami menjelma



puas hati tak tu? aten bg 5/10 la



next.....aten,sab dan ed sesat sampai klebang..hohoho..punyela nak cari muzium kapal selam..lain yg kami nak..lain yg kami dapat haa..patut la nmpk pasir kat tepi jalan..mcm kat pantai..rupe2nye..memang kat pantai dh pun..rasenye..dekatttt je dgn air coconut shake tu..hewhew..call kereta satu lg..



aten sebagai co pilot..cube jd yg terbaik..walaupun kelaut jgk la..haha..okee...pastu, kami parking dekat dengan menara taming sari..kat sini..parking xfree tau..kne beli tiket..aten xpenah dtg dgn kereta sblm ni kot..ataupun..aten xpenah ambik port psl ni..adoii..10 keping tiket bersamaan rm6..sekeping 1 jam..kne main kikis2 tau..ade lg 1 tiket lg..rm5 utk 24jam..tp aten xbeli yg tu..aten xtau pulak ade jenis2 tiket mcm ni..aten volunteer nk gi beli tiket..last2,call sab jgk..tnye nk yg mne..hihi..



Image result for muzium kapal selam
muzium kapal selam


pastu, kami pusing2..beli2..ambik gambo..



misi bergambo on


ramai nau foreigner...kite lak rse mcm duk luar negara..hihi



ayu tak?


tenks pak cik


nasib baik pak cik tu sorang baik hati..dpt la kami smue masuk gambo





next..jalan kat jonker walk..jenuh pusing2..masuk kedai tu..kedai nii..



ngantuk sangat ke uihh? gerammm



cari bende yg tersembunyi kat situ




haii little monster





aten xtau pun tempat mamee ni haa..sblm2 ni..xpenah tengok..apatah lagi masuk..ade pameran kecik tntg proses buat mamee..tp aten terdelete gambo tu..sayanggg..so..korang kne pergi sendiri la ye..hihi


konon2 kan..alaa..melaka..dah biase pergi..padahal,byk je lagi yg aten x explore..nanti kne pergi lg nih..



heppy sal borong mamee





kat sini..kami tak makan pun..setakat makan aiskrim milo je..alas perut..sebab mostly mknn cina..takut lak nak makan


lepas tu..kami gi solat kat masjid area situ..xsure pulak nama masjid tu ape..alhamdulillah..lepas siap solat..pak cik kat masjid tu ade bagi kuih 2 bekas..semoga murah rezeki pak cik tu..


nexttttt..kami buat keputusan utk naik bot..river cruise..rm10 harga student..jgn lupe bwk kad student n ic..dye mintak tau..






time bot ni gerak..aten langsung xambik gambo ke ape ke..mula2..elok je naik bot..pastu, bermulalah drama2 basah..terpercik sana sini..






yg hujung la kesian..yanti duk hujung..hmm..mmg byk la kne..btw..sporting je org yg jalan2..yg duk mengopi kat tepi tu,yg duk ambik gambo..kami lambai2..dye lambai2 jgk..hehe..tp aten xlambai pun..sebab aten duk sebelah omputih..xselesa sgt..tp dye pun mcm faham..xdela duk rapat2..nasib baik poket dye ade something..so,jauh la skit..dlm 2 inci kot..aten igtkan kaki dye..hehe


sebelum balik..xcompelete klau x pekena asam pedas kat sini..tp..bukan rezeki kami kot..xdpt pergi kat tmpt yg power tu..kami makan je dekat dengan menara taming sari tu..xde la gambo asam pedas ye..lapo sangat haa..



tadaaaa


hari tu..baru je google dgn umi..masjid terapung mcm kat ganu..ni la masjid selat


ramai jugak pelancong datang kat sini..aten terdengar org korea bercakap..tp xpaham pun..cume tahu la..korea tu..hehe..


sampai2 je situ..dah maghrib..terus bergambar dulu







kat longkang pun jadi laa



makin malam..makin nampak cantik


cantik kan


ed dan aten






lastly,kami terus pulang ke nilai..sebab dah tak tau nak pergi mane malam2..sorry la klau entri ni mcm xbest..hewhew

Friday, 19 January 2018

Crush krup krap Ep1


Suasana di padang yang bising langsung tidak mengganggu hidayah untuk terus memerhati pujaan hatinya. Farid. Ya. Itulah nama yang jejaka yang berjaya mencuri hati hidayah.

"Aya, jom balik. Game dah habis la." Namun,kata-kata sofea tak diendahkan hidayah.

Sofea menumbuk bahu hidayah. "Kejap la."

"Aku tak tahu la apa yang hebat sangat dengan mamat poyo tu. Dalam banyak-banyak jantan,yang tu jugak yang kau berkenan."

"Di mata aku. Dia nampak sempurna."

"Ah..sudah.. Dia dah mula berangan la tu."

"Aya sayang dia seadanya."

"Aya, kau pernah bagitau dia tak yang kau suka dia?"

Aya menggelengkan kepalanya.

"Haa..so..kau rasa dia suka kau ke? Dahla dia tu senior kita. Mesti dia cari orang yang matang,aya."

"Tapi...tapi.."

"Takde tapi tapi..kita balik sekarang. Aku dah teman kau tengok dia. Sekarang ni..kita balik."

"Yelaa.."

Aya menyerah.Dia baru je nak bagi surat yang dikarangnya buat kekasih hati.Dia pasrah.Mungkin lain kali kot.

"Kau tunggu sini jap. Aku nak beli aiskrim. Sedap makan aiskrim time panas-panas ni. "

Aya menuju ke arah Sofea sambil mata melihat ke arah aiskrim. Gedebuk.

"Aduh. "Aiskrim yang Aya beli sudah selamat menyembah bumi.

"Aduh, malunya. Dahla ramai orang tengok aku jatuh." Aya cuba menutup mukanya dengan tangan. Tiba-tiba, ada satu tangan menghulurkan sapu tangan.

Aya masih menundukkan mukanya."Terima kasih. Nanti saya basuh sebelum pulangkan kat awak. "Aya terkejut sampaikan ternganga mulutnya apabila melihat Farid berada di hadapannya.

"Oke. " Farid terus berlalu meninggalkan Aya yang masih kaku di situ

"Aya, kau oke tak ni? "Sofea terkejut melihat reaksi Aya yang masih kaku. Bagaikan patung cendana.

"Aku.. Aku..oke. "Sambil tersengih

"Jom kita pergi basuh dulu aiskrim yg melekat kat tangan kau tu. "

Sofea memandang Aya yang tersenyum sambil memegang sapu tangan.

"Aku tahu la Farid yang bagi. Tapi janganlah kau abaikan aku. Aku ada kat depan kau ni, Aya. "
"Sorry.. Sorry, pia. Aku terkejut sangat. "

"Nampak la terkejut kau tu. Sampaikan, aku lambai tangan kat depan muka kau pun. Kau tak sedar tadi. "

"Oh. Yeke. "

"Yela, cik kak oii. "

"Memandangkan baju kau dah bersih sikit. Kita balik terus. Nanti, apa lagi yang jadi pun, aku tak tahu. Hero dah balik rumah. Takde orang nak selamatkan kau dah lepas ni. "

"Ala.. Kau kan ada. "

Mereka berjalan sambil bergelak ketawa.

Wednesday, 17 January 2018

                                                          Assalamualaikum...




hello..hello..aten di sini..memandangkan aten sedang bercuti..so..blog pun bercuti jgk laa...eh2..xde la..of kos la makin rancak..hihi..musim2 cuti ni..aten macam biase la..mereput kat umah..aten xikut umi gi sekolah pulak cuti ni..



padahal, duk kat umah ni pun..aten layan kamen rider wizard..ultraman..rancangan masak2..tu je aktiviti aten hari2..jgn gelakkan aten ye..adik gelakkan aten sebab layan citer tu..padahal,dh lame bnde tu..dah tu..xtau nk tgk citer ape..kat internet tu pun..aten xtau nak layan ape..balik-balik..aten bukak rancangan memasak..layan vitdaily..pastu,kempunan nak makan itu ini..lahaiii...



pg2..workout sikit..hewhew..*tadah tangan..harap2 ade improvement..aminnn...azam 2018 kan..haha..semoge kata-kata aten bukanlah sekadar sembang... "lacor lallu".. huhaa..huhaaa..



satu lagi..aten tunggu postman ni haa..hampir seminggu..smpaikan tetido kat ruang tamu..terkejut berkali-kali sebab mimpi pelik2 laa..hadoii..aten ni..mcm..dlm lagu tu.."siang mengantuk..malam berjaga.." eh..lagu nenek2 si bongkok 3 laa..tapi kan..klau penjual tu tipu..aten redho je kot..hmmm..tp duit tula..sayang jgk..Ya Allah..dunia betul la aten ni..tp..hmmm..tula..tulaa..berdoa je..harap la aten xtertipu..tp mmg smue brg yg aten beli online smpai lmbt pun..ade tu..in syaa Allah..positif k..2018 dh ni..keep going



btw..aten nak buat entri short vacay ke melaka...konon2..release tension jap lps exam..see uollss..tataaa





Saturday, 6 January 2018

Cinta itu buta

                                                             Assalamualaikum... 



Haii smue.. Ape yg korang faham dengan maksud cinta, sayang, suka? Klau aten.. Suka tu.. Umum sangat.. Boleh jadi.. Suka tengok shj tanpa cinta.. Cinta pulak, perasaan sayang pada seseorang dan setia pada yang satu.. Sayang? Sayang tu, perasaan yang muncul pada orang yang bercinta.. Inilah yang aten faham utk 3 ayat keramat ni..



                                                         
Lelaki 


Tu.. Aten punye conversation dgn kawan lelaki aten.. Simple je.. 


Sepatutnya, kite mampu faham dan mampu beza 3 perkataan ni supaya tak menanggap someone yg ter'caring' kat kite tu falling in love dgn kite.. Hmmm..


Tapi... Bile someone tu.. Silap tafsirkan perkataan2 tu.. Maka, wujudlah kepura-puraan dalam perhubungan.. Kenape aten cakap mcm ni?


Sebab... Terburu-buru meluahkan perasaan tanpa faham hati sendiri.. Lepas tu, layan pasangan tanpe perasaan sayang.. So.. No more cinta dalam hati dye..


Biasenye.. Someone yg setia ni (boleh jadi perempuan @ lelaki) xkan pandang yg lain.. Ofkos la kan.. Nme pun setia.. Dye akan ingat pasangan dye.. Dye takkan layan org lain lebih2.. Ape yg org lain ckp psl pasangan dye.. Dye xkan percaya tanpe bukti.. Bukti tu pulak.. Bukan sembarangan bukti tau.. Bukti tu.. Kukuh.. Baru dye percaye yg dye kne game.. Dan.. Sakitnye tu.. Hanye tuhan yg tahu..


Yelaa.. Dah nme pun sayang.. Cinta.. Memang boleh buat kte buta.. Buta hati.. Sampai tak nmpk siape yg ikhlas.. Siape yg tipu..

So.. Uollss.. Pliss.. Faham hati korang dulu.. Baru buat next step.. Okehh