Tuesday, 19 September 2017

Persediaan Sukan Sea 2017

                                                          Assalamualaikum...


setelah selesai majlis pentauliahan kami..tuan abas bagitahu ade penglibatan apm untuk sukan sea..so..tuan nak cari 9 orang as a volunteer medic..so..aten pun bg name skali laa..nak jugak merase pengalaman tu..kami sempat la rest 2 hari sblm gerak ke bangi..walaupun..mula2 berat jgk nak pegi sebab lbh kurang sebulan klau aten join ni..tp..tula..rase nakkk je pergi..maka,bermulalah kisah kami di sana..


jadi..sebagai persediaan bahagian medikal ni..kami perlu menjalani kursus emergency trauma care..ingatkan smue student kat situ..rupenye tak..selain usim..uthm pun ade..dan selebihnye..anggota..yg dah biase buat keje2 ni smue..kami ni mcm budak praktikal la..baru nk berjinak-jinak buat betul2..



9/8/2017

kitorang smpai awal pg tu..huhu..rupe2nye,petang baru ade taklimat..sokey..kami merayau-rayau kejap..hihi..ptg tu, taklimat skit..pastu..sambung isi borang lak malam tu..




                                                 

                                                             


                                     



                                                             
muke ketat la pulak..xtau la pikir ape




10/8/2017


hari kedua dh..pagi tu..bilik aten dh ade situasi..real punye..aten tgk je ape yg akak2 ni buat..xleh tolong dh...ramai sgt pegi..huhu


pagi ni..sarapan 2.4km...hohoho...jenuh jgk nak habiskan 2.4 tu..yela..lame sgt tinggal jogging...*backup diri sendiri


lepas tu.. bahagi grup..4org 1grup..grup aten... harvind, fitri, rusyidi.. haa.. tp aten gabung ngan grup sal..ade pak cik nawawi..penghibur kami..dgn loghat kelantan dye tu..xleh tahan aten..gelak je..hehe..oke..kami buat rawatan dan ambulan gerak skali..lps rawat..tuan tegur..perbetulkan lagi..ape yg xkena..haa..





11/8/2017


pagi ni..masih lagi dengan pt pagi..mcm biase..tp yg luar biasenye..aten..aten dh start rse lain macam..nak kate sakit..tak sakit..nak kate tak sakit...sakit..huhu..maka, aten pakse jgk buat pt.. time cooling down..aten hampir collaps dh..xsempat g tandas..dh nak termuntah kat situ...muke dh kebas..ayyooo...dahla tuan zhafran dtg tegur..tnye soalan sikit..hihi..lepas tu, aten pun pegi tandas dgn sal sbb dh menjawab soalan tuan..rase mcm down je tetibe..aten bukan xpenah fitness..*nangissss ....dan tibe2 aten homesick






pagi tu..masuk dewan delima..sambung lg pembelajaran..tp kat luar..skejap je kat dlm..



sebelum start balik blajo ptg..kami merayau jap kat giant..tu pun sbb teman kak una buat spek..kisah sedih kak una...spek patah..budak2 ngaji terpijak pulak..






kami duk ulang je buat smue ni..






mcm2 perasaan ade time kne buat..lagi2,time buat in line..pegang kepala org bagai..hmmm..nk buat cmne..nme pun blajo






stesen cpr kat bawah ni


fokus je eh


lebih kurang..4 stesen kami ulang alik..blajo angkat mangse atas spinal board, turunkan stretcher dr ambulan, cpr





bile buat smue ni..teringat kem frls hari tu..lbh kurang je..cume..ade la tambah2 lg..



buat begini ye












kelas dengan tuan dolah..tuan duk terang2..lps tu, kite la pulak kne try







nampak tak mangse tu?



kritikal tu...uuu...darah sana sini...aten blur teroks time sini...adoiii..tenks smue yg ajor2..tolong2



demo





org2 kkm ni..ade tunjuk cara bwk mangse..cpr..plg win..aten tepuk mangse..smpai menyala patung tu..hohoho..sepatutnye, xmenyala lg..sorry patung..aten eksaited...



bz puan yat


malam tu..dapat grup baru lagi..nme kami mike.. adib, kop jusri, saiful..so..dorg ni laa yg akan berduty dgn aten sepanjang sukan sea..




12/8/2017


pagi tu..mcm biase..buat pt pagi..buat senaman sikit...biar gagoh sikit...giteww..hari ni,last day ktorang buat pt pagi  sebelum pegi duty luse(14/8/2017)...


dah selesai belajor sblm ni..so..kite buat situasi sikit..kasi real sikit..time ni..dh ade grup..aten grup 13..so..bermulanya situasi..dengan grup awal2..utk first situasi, biase2 je..ade org sakit..dan ade orang respon kat mangse...second situasi, rusuhan.. btw, dorang ni memang pakar berlakon.. huhu..


petang tu..org kkm suruh berlatih gune girn utk kami berkomuikasi nnti..











bersama seekor kumbang





blajo..blajo jgk..sukan jgn lupe aka sukan jari



malam tu..ade dinner..smue lawo2...kitorang sarung tshirt sukan je..klau tahu ade dinner..aten bwk kasut tinggi aten tu..hahaha...bru rse pegi dinner..gittew..











vvip












sian mc berdiri




sedap jgk deme ni nyanyi



i see someone 







sesungguhnye..love tuan tu mmg ikhlas



stakat ni je..yg aten mampu story..mmg aten lbhkn citer aten la..dh aten xtau perasaan org lain..hihihi..jgn marah...nnti tggu entri sukan sea pulak..last entri buat mse ni.. entri ni pun jenuh aten duk siapkan..

Wednesday, 6 September 2017

Majlis Pentauliahan Kali ke 8

                                                               Assalamualaikum...


Alhamdulillah.. aten dan kawan2 dah selamat tauliah sebagai leftenan muda pertahanan awam..2 tahun kami berpanas di padang kawad..ecece..yela..petang2,wajib kawad time kelas hari rabu..aten pernah jadi kelabu tau..huhu..tu sebab join pertandingan tahun lepas..tp xkesah pun..memang suke buat smue ni..enjoy je..klau xenjoy..memang xbest laa..ape2 pun..semoge ilmu2 yg kami dapat ni..xmereput sudah..harapnye dapat la praktik betul2..



mula-mula join sispa..xrase pape sgt..tp..time kem..byk jgk la berjemur..asal naik sem baru je..mesti muke kami2 ni je burn..huhu..palapes n suksis biase je..time tu la..biasenye..kte mestilah nak naik sem dengan muke fresh..comel gituuw..tapi tula..dh join sispa kan..so..terime jela k..setakat muke burn skejap..ape ade hal..hahaha..aten pun dh malas fikir pasal muke..nnti kte rawat la balik muke tu..senang je..hihi


sekarang ni..budak2 tahun 1 baru masuk u..so..boleh la nak hasut masuk sispa..hehehe..sape kate xsedap masuk sispa?sedap laa..pahit,manis,masam,kelat,tawar..smue ade..haaa





ucapan untuk kami




4/8/2017

kami mulakan perjalanan ke UUM Sintok..3 buah bas daripada USIM..oleh sebab perjalanan kami yg panjang ni..kami bawak la bekal..hihi..maklum la..hobi kami kan, makan..hehehehe..mohon korang sokong aten k..panjang perjalanan kami ni..so..yg xpernah balik umah naik bas ni..memang ekcited laa...bawak bantal..dorang xtau lg..sakit pinggang,letih balik jauh2 camne..



punyela lame perjalanan kitorg..tido..bangun..tido..bangun..xsampai2 lg..lg lame drpd kampung aten la..byk tempat kami singgah..hentian tu..hentian ni..dengkil..lg mne tah..lupe dah..yg pasti..singgah jugak kat mydin..dahla kitorang pakai baju yg mcm pekerja mydin jgk..hihi..klau ade yg pernah tgk sblm ni..mmg sebijik kan..kami xbergambo pulak time berenti rehat ni haa..klau korang ade kat sane..mesti nampak kami..duk berlegar-legar sekitar tu..



petang tu baru lah kami sampai..jenuh jugak nak sampai..igtkan..dh masuk dalam pagar uum..dh smpai..rupenye..kne masuk dalam lagi..hewhew..tula..xmenyabar nak jejak kaki dekat u orang..mestilah excited kan..kan..kan..



malam tu..pergi ke dewan muadzam shah...stiap kali pegi situ..kne la naik bas ye..xde la jauh sgt..tp klau jalan kaki..mmg basah la jgk smpai sana..malam tu..sesi suai kenal dengan tuan ni sorang..tuan zahari nmenye klau xsilap..maaf la..aten dh jd makin lupe dgn smue bnde la..hohoho..lg satu..tuan tu la yg handle kami sepanjang kami di situ..aten xtau nk citer ape lg..sebab biase2 je..just tahu la..universiti mane yg ade..


btw..malam tu..ade la sikit tuan tu tunjuk mcm mne nak jalan,tabik smue tu..dan hanyelah insan2 terpilih je kne buat..haa





5/8/2017


sebelum hari kejadian..memang kami ulang rehersal ni je..xbalik asrama tgh hari tu..siap bwk baju terus pagi2 tu..sebab pegawai tu nak cek accesories bagai..yela..xkan nak malu time majlis sendiri kan..malas pulak nk bukak citer sedih kat sini..aten simpan je dgn kawan2..ckup la aten share kebahagiaan kami ye..


                                                                        
                                                    




petang tu start rehersal..memang sorang2 merase la naik pentas tu haa...dlm 2 kali jgk kot..




                                           
                                                                       baju2 siap diuji


petang tu boleh balik kejap..xsempat pun nak naik bilik..gantung je haa baju dlm bas..xbimbang la tinggal gitu je baju sbb nanti kami naik bas yg same..pastu..malam tu kne dtg lg kat dewan utk taklimat lg utk hari bersejarah kami esok..





6/8/2017



pagi tu..masing2 ceria je..boleh tengok kegembiraan kami dalam gambar ni k...walaupun ade la rase cuak sikit..takot nak ambik skrol atas pentas..takot nerveous..pastu kalut kat depan...hahahaha...over je aten berimaginasi...kan dh try buat semalam.. time rehersal laa..



move on di sini


sepatutnye kan..kami kne berkawad sebelum masuk dewan..tp..batch kami xdpt merase..itu pasal la..kami xburn...huhuhu..xsuke sgt sebenarnye..sebab..nmpk simple sgt tauliah tanpa kawad..tp nak buat cane..dh org xbg kawad..mohon bersyukur ye..klau tak..memang silau cameraman sebab muke masing2 pekat..tambah dgn cahaye..silau terok la cameraman tu..klau nasib baik..nmpak la jgk gigi..tu pun klau senyum..klau xsenyum..nmpk la mate je..duk kelip-kelip tggu org ambik gambo..ni hanyelah berlaku jikalau kami berkawad ye..








lame jgk mase menunggu nak ke dewan..smpaikan..berpuluh-puluh gambo kat sni saje..hehehe



hiyyakkk


macam2 gaye masing-masing..biar la aten gitu..xsempat bergaye..hehe..klau bukan sebab xde kawad..xkan mcm ni punye pagi2 hari...hahaha..xyah sibuk2 cari aloe vera ye gaiss..letak je bedak kat muke tu tanpe ragu..siap berlipstik pun ade..mesti ade kan..kan..aten xpakai la..xreti..hohoho..kasi bedak je skit..sapu2..siap..



kerdilnye rase...huwaaa




haiii



jage2 gaiss



oke..sekarang dh start masuk dewan..get ready dh..syok la jgk sebab ade intan suraya..duk nyanyi2..pehhh..hebakkk...rse cam nak naik pentas jgk je..hihi..terhibur sangat..




masing2 menunggu



cenggini la kami terime skrol..cuak jugak..padahal,tabik..ambik skrol..duduk balik kat tempat masing2..tapi..tula..sebab hari jadi kami kan..mesti berdebor..mcm grad study kot..






jemput tengok aten n kawan2..kite bg tgk sikit la..ni je ade..boleh eh..nasib baik nani sempat snap time aten tabik..tenks nani..aten antare yg terawal ambik ni..nebess gaiss..sambil2 sambut skrol tu..sempat lg dato kp puji..hihi..tersipu malu kat situ..nasib baik xjatuh kat situ..dpt je skrol tu..trus bergegas nk turun pentas haa..mekasih la dato..*acah mcm dato layan blog








lihatlah pegawai2 anda ye




















macam2 cerita ade atas pentas tu..ade jgk yg tertinggal kasut..patut la pelik je tgk dye mcm tarik2 kaki..pelik jgk aten tgk..tp..sokey la awk..biase la tu..nak buat mcm mne..






bnde yg plg org takot..ialah..takot gambar xcantik..hehehe..kadang..kte kemain posing..tapi..dato xpandang lak..tp cameraman snap time dato pandang la..puan zatul la yg cakap..kan puan kan..



satu2nye akak yg join tauliah batch kami

















oke dah..sesi bergambo pulak ye..tahniah semue..semoge kte2 rase bertanggungjawab dgn pangkat ni ye...



move on di hati



geng fsu






tunggu bunga awk..tp xsampai2..sudahnye..pinjam org punye je..sedih jgk ble tgk family org lain dtg..gaye cam dh btol2 grad je.. 







syahmi serius sokmo 


yeayyy...



ade jgk gambar dgn nani..sejak join pertandingan..ni la antara kawan yg rapat..suke kacau org ni..awk sgt nakal...nakal..nakal..nakal...oyeahhh



ini bukan penamat tapi permulaan 


tenks semue..nnti aten share lagi ye..xabis lg nih..stay tuned k..btw..aten nak ucap tenks kat geng ukm sebab bg pinjam berey..pengorbanan besar tu..utk tuan2..puan2 yg follow geng kami..tenks alot...siapelah kami tanpe sokongan tuan puan..xlupe..pak cik bas..melayan je kami...makan mee udang la time balik..yuhuuu



tadaaaa