Friday, 29 January 2016

Braces mewarnai detik hidup

                                                             Assalamualaikum...




Entri ni hanyalah back up tuk entri ‘sesi membuang braces’..nak tahu citer buang2 braces ni,tgk entri sblm situ ea..aten nak kongsi rse hati seorang pemakai braces..just my opinion..jangan kecam aten kalau xsokong pendapat aten k...heee...



Aten xtau nak cakap ape sebenarnye...tp aten nak cakap..bukan senang nak melalui fasa  rawatan gigi macam ni...




soalan biase yg org pernah tnye.."sakit ke pakai?"..jawapan aten.."sakit jgk la..xsentiase sakit..ad la bbrpe kali rse sakit tu dtg..dan..sakit ni..macam2 peringkat sakit yg muncul..first,mmg xselesa..rse sengal..ad peringkat yg bibir luka sebab kne besi..sakit jugak la..tp lame2 dh lali...



Pernah sekali..*bukan sekali..hehe..aten tido dekat meja kelas..muke mmg tunduk bawah..tangan atas meja jgk..mulut landing atas tgn..lena jgk tido...hehe..bangun2 je..bibir lekat kat braces..smpaikan aten kne tarik bibir...bru dye terlepas drpd genggaman braces..huuu...



Ape lgi aaa?hmmm..kte bagi conklution ah..sakit sbb luka tu dah sebati...heee...bile lame xluka..rse rindu pulak..serius ni...pelik kan..tapi..tula..hmm...aten xputus wayar k..elok je lg ni..heee...




aten xrase rugi pakai..bagi aten,skali dah rase..go on je..xdop patah2 balik dah..just bear it...sakit tu sekejap je..tgk aten...6 tahun..skejap je rse...pejam celik..pejam celik...dah buang..hasilnya..puas hati..yg penting...jgn putus asa..org ckp itu ini..kte dengor sambil senyum di mulut..hati biar letok konkrit...kasi kemah...kemah keming gitu..




xsemue pandang org yg pkai braces ni dgn pandangan yg baik..well..msing-masing ad pendapat kan..smue dh educated...mulut org xleh nak tutup..just tadah telinga..n jangan balas ape-ape..senyum je..org xtahu ape yg kte rase..so,maafkan mereka sbb diorg xfaham...kalau diorg duduk dlm kasut kte..bru la faham..kan...stakat ni aje aten kongsi pengalaman aten..






                                                     

Thursday, 28 January 2016

Sesi membuang braces

                                                              Assalamualaikum...




Hai korang…hampir sebulan dah sebenarnye aten cabut braces..huhu..lame dah aten pakai braces ni..korang jgn terkejut ea..6 tahun dah aten pakai tau..dah 3 orang doktor rawat aten....aboh cakap,sekejap je..pejam celik..pejam celik..6 tahun dah…sampaikan aten dah xsedor braces masih terlekat di gigi(sebelum cabut)..dah sebati..smpaikan,aten rase macam tercabut semua gigi..serius..tak rase pape lepas cabut..dan..aten mintak maaf banyak2..gambar utk sesi membuang braces xavailable..so..sorry...aten hanye bole citer...




untuk pakai braces memang memerlukan kekuatan yg besar..mne taknye..kne sabor dlm byk hal..ad pantang sikit tp aten xikut sgt..yg aten ikut..xmakan chew gum...ingatkan nak rasmi gigi aten dgn chew gum tp bende lain yg masuk dulu..haihh..yg tu..kte buat lain kali pulak la...6 tahun xmakan chew gum..korang mungkin akan gelakkan aten..tp ni fakta..memang sejak kecik..aten minat cokelat...hmmm..chew gum tu...memang spesel skit sebab payoh nak jupe..hihi..kalau nak citer bab cokelat..memang xabis nak citer..next entri la aten share..huwahuwa...




Tak nak citer pnjang sangat..tadi tu,intro je..wahahaha..*xpanjang,xsah..hihi..back to the topic




Al kisahnya,pagi tu…berdebor-debor..nak clash dah dengan braces..sobsob..*lap lap air mata..so..selpie dengan dia for the last time..moment ni,mane boleh lupe..sejarah besor dlm hidup aten..hmmm…




Mula-mula,check2 macam biase..lepas tu,dia bukak satu2..macam terok sangat je gigi aten..sebab doktor tu tanye,brape lame dh pakai ni?..aten boleh angkat  6 jari..xmampu nak cakap 6..mulut tengah diexplore kot..rase macam nak nangis je…‘malu’ dh  letok tepi…sebab sakit jugak dia cuci2 gigi..munasabah la kalau terok gigi sebab pkai lame..so,tak semue kotoran boleh hilang..alasan yg kukuh dh ni..aten rase la..heee




Bukan sekali dia ulang bersih..celoh2 gigi..korek situ..korek sini..sorry,ayat macam kasor je..tapi,ni fakta…memang  doktor tu sental betul2…kalau bukan sebab aten dah matured,mmg dh nangis(poyooo je.hee...)sakit dia macam korang kne tampal gigi tu..macam tu la sakit dia..hmmm…aten je ngade ni..keep positif...xsakit mne pom…hamper sejam jugak la amik mase nak bersih gigi..huhu…kesakitan aten tak berhenti kat situ..wuuu..kesakitan tu..hmmm





Mase utk membuat acuan..bukan acuan kue..acuan gigi…sebab nak buat retainer lak..yang boleh pakai n cabut(mengikut terma n syarat)…kerja aten mmg duk ngange mulut je..jangan bimbang..tak kejang..anggap je ni senaman mulut..heee..doktor ni pesan,“utk buat acuan ni..awak kena nafas ikut mulut..kalau rase nak muntah..goyang2 kaki..”xgoyang mne..gerak2 gitula…lbh kurang mcm tula doktor tu pesan..utk acuan bawah,no hal..time acuan atas..cuak…macam nak mati..oke..yang ni aten over sikit..tp mmg tu la rase dia..separuh nyawa je tinggal..sesi menggoyang kaki(usaha utk terus hidup..my survival)..oyeahhh…alhamdulillah,hidup lagi..utk acuan bawah aten ada problem n kne buat berkali-kali.. mujur bukan yg atas..klau tak..memang aten lari…huhu..





Selepas siap acuan,balik sekejap..oke..kte trus ke ptg..mse untuk amik retainer..doktor pasangkan,ajorkan care nak pasang sendiri terang sikit2 pasal pantang larang dia(buke mse nak gosok gigi n makan je)..ingatkan amik saje n terus balik..haha..*ketuk kepala sendiri…


tu jela stakat ni citer aten..tq


Monday, 25 January 2016

Mimpi Sang Perindu E2

“Dah nak sampai ni.Kita gerak kl terus lepas  bagi benda ni kat Azam.”

“Amboi kau.Dah tak sabar-sabar nak balik kl.Macam dah ada anak bini je aku tengok.”

“Bakal bini.hehehe..”dia terbayang-bayang dia dan Lina akan kahwin dan ada ramai anak

Azmin menepuk bahu Daus.“Kau mengelamun ye Daus?”

“Ala..bukan kena bayar pun.”Daus buat muka

“Kita dah sampai kan.Jom turun”

“Kau jela.Bagi benda tu aje kan.Aku stand by dalam kereta je.”

Azmin berjalan menuju ke sebuah rumah yang agak besar

Besar jugak rumah budak ni.“Assalamualaikum..Assalamualaikum..”

“Waalaikummussalam.Encik cari siapa?”tiba-tiba keluar seorang gadis dari arah belakang.Mungkin sedang membersihkan kawasan rumah.Azmin hanya meneka.Dengan pakaian macam orang nak pergi bersukan.Azmin terleka seketika

“Abang nak cari siapa ya?”Alia pelik dengan kelakuan pemuda di hadapannya.

“Erm…hmm…saya nak cari Azam.Dia ada tak sekarang?”tergagap-gagap Azmin bercakap.Fuhh..Lega apabila dia berjaya menghabiskan kata-katanya

“Ouh..abang zam ke.Dia ada kat dalam tu.Tunggu kejap.”

Tak sangka pulak azam ada adik secomel dia.

“Azmin,masuk la dulu.Makan dulu.Kau datang dengan Daus ke?”Azam mengintai kelibat orang di dalam kereta

“Haah.tak payah la.lagipun,kami nak pergi terus ni.nah.”dokumen bertukar tangan

“Panggil Daus tu dulu.Makan sini je.Lagipun,mak aku masak banyak.Aku cakap yang kawan aku nak datang.Mak aku masak khas untuk korang.”terang Azam panjang lebar

“ Nanti kejap.Aku panggil Daus.”

“Daus,makan sini je la.Mak si Azam dah masak untuk kita.Rugi tak makan.”dia dah terbayang masakan kampung

“Kau ni.Laju aje bab makan.”

“Rezeki jangan ditolak Daus.”tersengih-sengih




“Eton,kau nak buat ape cuti ni?”

Eton mengerak-gerakkan jarinya di dagunya.“Aku nak buat ape ye?”

“Tanya aku pulak.Orang Tanya dia..Dia Tanya kita pulak.”

“Kerja.Nak tak?”cadang Natrah

“Ara,nak kerja apa?”

“Kau ni..kita cari la dulu.”

“Kau dah Tanya ke mak kau?”

“Tak lagi.Kalau tak bagi,Pandai-pandai la aku pujuk nanti.”

“Aku bukan apa.Nanti mesti banyak kena guna duit.Mak ayah aku bukan kaya.”

“Yela.Aku ikut kau.”

“Aku dah cari beberapa kedai yang nak pakai orang.”Natrah melayang-layang  buku notanya

“Huishh..kawan sape la ni.”

“Ara,minum air ni dulu.”

“Terima kasih ibu.”memang dia panggil ibu Eton dengan panggilan ibu..dia dah macam ibunya.Lagipun,maknya dan ibu Eton kawan baik jugak

“Ibu bekalkan sikit lauk untuk Ara.”ibu menghulurkan bungkusan makanan

“Wah!Apa ni,Ibu?mesti sedap.Bau pun wangi.”

“Ayam masak merah.”

“Tak sabarnya nak makan.Nak balik dulu la.”

“Kirim salam kat mak Ara.Minum dulu air tu Ara.”

“Eh!lupa.baik,ibu”sekali teguk je..air dah habis

Ibu hanya geleng kepala

“Gelojoh la kau ni,Ara.”buat muka macam geli dengan perbuatan Natrah

“Kawan kau jugak.hahaha..Aku balik dulu.”Natrah melambai tangan sebelum hilang bersama basikalnya

“Mak,Ibu kirim salam.Ni ada lauk.Jom makan.”

“Waalaiki,waalaihassalam.Lamanya Ara kat sana.Buat apa?”

“Biasa la mak.”

“Mana gula yang mak pesan?”

“Alamak..lupa nak beli.Ara beli lepas makan la.Mana ayah?”

“Ayah balik lambat sikit.”

“Nasib baik mak dah tanak nasi.”sambil menyenduk nasi

“Mak,nanti Ara dengan Eton nak kerja.”

“Kerja apa?”

“Tak pasti lagi.”

“Ara cuba la tanya ayah dulu.”

“Yela.hmm...Mak la yang cakap kat ayah.boleh la..”

“Tengok la dulu.."


"Mak,kak nurul tak balik lagi?"tiba-tiba dia teringat kat kakak sulungnya

"Nak habis makan dah.Baru ingat kakak.Bertuah punya budak.."

Natrah tersengih-sengih






Sunday, 24 January 2016

Pengalaman sepanjang menyertai Sispa(APM)

                                                           Assalamualaikum...



aten nak share segala aktiviti sepanjang menjadi ahli sispa.Dalam 3 tahun jugak aten akan bermain dengan sispa.Apa-apa aje aktiviti yg aten join,aten akan kumpul kat sini..check it up...suka duka...sakit..takut..heppy..semua tu bercampur...enjoy the story...



Pemilihan ahli sispa batch08

kawad gumbira

first fitness

first ujian

kem asas sispa

hot fitness

kem tamat latihan asas kor sispa

alpha belajar chainsaw

first task student watch by kor sispa

majlis perasmian student watch

sispa ke bagan lalang

mukaddimah latihan tough

majlis penutup latihan intensif

latihan geng CD Skill

latihan sepanjang di UPSI

latihan intensif sispa usim

CD Skill gambatte's day out

CD Gambatte move on

last job CD Gambatte

melepaskannmu

kawad negeri

Pertandingan CD Skill n kawad kaki sispa usim 

kursus asas kawad kaki kor sispa usim 1

kursus asas kawad kaki kor sispa usim 2

kursus bakal pegawai

kursus metodologi

pemakaian pangkat bravo 08 dan alpha09

latihan descending bravo 08

key in data

program charity sispa

sukan sispa usim 2017

exam sispa usim 2.1

exam sispa usim 2.2

ujian kecergasan

first responder life support

majlis penyerahan bendera bravo 08

majlis pentauliahan kali ke 8



selepas tauliah

persediaan sukan sea

sukan sea

outing 



kelas alpha bravo

kelas rabu

kelas sabtu

on duty rabu

Friday, 22 January 2016

Kursus Latihan Asas Alpha 08

                                                        Assalamualaikum.....



Allahumma solli ala sayyidina muhammad...Allahumma solli ala sayyidina muhammad...Allahumma solli ala sayyidina muhammad...salam sayyidul ayyam..macam yg aten dh janji...aten akan share moment2 mse kem sispa aritu...tadaaaaaaa....*tutup muke..(walau dh basi..aten ttp nak citer)..muahahaha..





                                           
sebelum bertolak,kte bertambah dulu




waktu ni,masing2 tengah semangat berkobar kobar...hihi...berkobar sgt..antara sabar n xsabar....awal2 aten nak pesan yg aten xde sgt gambar kem..jd,cerite jela yg lbh tuk entri ni ek..









utk kem yg pertama ni..kami menghabiskan 3 hari 2 malam di puspa negeri sembilan(klau kre btol2...2hari 2malam je rsenye..hmmm)...bermulalah pengembaraan kami ke alam yg...eh..eh...ke puspa negeri sembilan la...haihh..




petang tu,kmi bas last..so,smue dh smpai la..then,taklimat skit...pastu,kami berkawad sebelum masuk bilik tido..hihi..*kiri..kanan..kiri..kiri..kanan..kiri...




petang tu(hari first),start kawad..makan,kawad...solat,kawad...tido,kawad...nak start pembelajaran,kawad..so,mne mau lari?kawad sentiasa ad...huhu..malam tu,ad taklimat drpd en.zamri n pembahagian grup.grup aten,oscar..dh macam hollywood plak..hehe..first day,xnampak lg dye punye tekanan..so,enjoyyyy




hari ke 2...pagi,bangun pkol 4 lbh gitu..siap2..tggu kawan2 lain dlm kawad ye..ble dh ckup,bru bole gerak..pagi tu,kami exercise rmai2..eh..eh..sblm tu,nyanyi lagu negaraku,korporat pertahanan awam n usim terus maju..lps tu,exercise...diketuai oleh afiq...maka bermulalah penyeksaan demi penyeksaan..haha...gurau2..xseksa pom..exercise je...hilang la jgk lemok tepu ni...mcm2 exercise kami buat...*angkat ibu jari...best..tp..tp...afiq terlalu hebat..kami tak mampu buat mcm dye*kepale tunduk...gaye dye dh pro..kami?hmm..blek awal..ni bru exercise dh tercungap cungap..



Image result for mers jpam




lps sarapan,kawad sekejap..pastu,kami berpecah jd 2 grup..satu grup,belajo psal merse/malasian emergency respone service(tmpt dye mcm gambo kat atas)..grup aten g sini dlu..kat sni,en shahrul terang la warne yg dekat skrin yg mcm tv tu..byk lg dye terang..tp pnjg sgt nak citer ni..heee...satu lagi pegi dekat ambulans..



Image result for ambulans jpam




time kami kat ambulans plak..koperal noraen terang alat itu ini..lps terang..time tu cube la pulak..hihi..first,gurl2 dlu..koperal sruh volunteer..senyap...aten nak bangun tp teragak agak..time nak bangun,rmai plak bangun..puan kat belakang nmpak aten nak bangun..ape lg?mmg disuruh bangun la...aten terkedek kedet jalan..sorang kne jd mangse..ayyokk..*aku tgk mg..mg tgk aku..kelip2 mate..tuptup..aten terpilih..jd la mangse(an action..lakonan bermula)..pasang itu..pasang ini..(pesakit ni tak sedor diri..xtau dye ni penyelamat ke,pesakit..last2,kne maroh ngan koperal*mangse duk diam la)..baikk..best jgk blajo peralatan dlm  ambulans..





masih di hari ke 2..lps solat asar,time to be a fireman..hihi..mcm td..bahagi 2 grup..1 bahagian apak(alat pemadam api kecil)..1 bahagian hos..n aten taaruf ngan encik2 hos dlu..n,tenaga pengajarnye,koperal noraen...kte kenal2 dlu ngan encik hos dr awal penggunaan dye smpai abis..then,praktikal mmg ad..xleh tinggal..hehe..mse tuk lari2 ala2 filem hindustan dgn hos yg besor kecik,besor kecik je aten tgk...masing2 lari drpd hos besor..hehe...biar cik abam je beromantik ngan  yg besor2 tu..aten kne last2 jgk..tgk org dlu ah..hihi..ble aten rse ape yg org lain buat..hmmm..susah jgk..gulung oke walau susoh...mcm nak tersadung kaki mse lari ngan hos tu..haha...pengalaman...




                                                   Image result for hose for fireman
                                                                             haiii...




next,apak plak..msih lg ngan en.shahrul..mcm biase..bg penerangan dlu cara nak gune..lps tu,bru bole try...aten nak try tp bedebor jgk..huhu..nak jd hero punye psl..langkah ke depan..pegang apak...suuhhh(tgh sembur..)nasib baik api terpadam..fuhhh...yeayyy...*tepuk tgn..hidung kembang..haha





next,mlm tu blajo law2 skit..eh!igt dh xjupe law kat jpam..huhu...lalalala..eh!tetibe bunyi siren..kami nak pergi..sarjen ckp jgn..pastu,berdilema la kami sekejap..sarjen ckp keluar dlm mse _ _ ....bru gaduh2(bergegas) lari...kumpul kat astaka..lps abis taklimat,bru bole tido




disebabkan mlm tu pegawai pesan trus keluar bilik ble bunyi siren..ad ura2 mengatakan..ecece..mcm nak wat night walk mlm tu..ahha..ad yg buat keputusan tido dgn pakaian yg lengkap...hehe(rupenye bukan)




pagi tu,msing2 kejut member2...cpt siap..siren bunyi dh..amboi..aten tido mati sgt ea..xsedor..lena btol tido sane..maklum la..bawah tanah...smue orgl ari  kat astaka...duduk dlm grup..pastu,kne maroh..sbb ble kira anggota..xckup..ayyokk..kne tadah telinge pagi tu..monyok je belake..berdrama lak..en zamri maroh kami2...mne sorang lagi?tuptup..smbut birthday kwn kmi rupenye..patut la nme 7 org kne panggil..katenye,buat saloh..kne kemas beg..diorg btol2 kemas beg..spnjang mereka berkemas..kami prepare nak nyanyi..laaa..bru thu..haha..mmg suspen




Image result for puspa seremban
learning time....



tapi...tapi...ni bukan kitorang..aten tanye mak cik google jap tadi..nak jgk ad gambaran kan..mcm mne tmpt aten blajo..mmg tmpt ni tp itu bukan kami..ni senior kami...hihi..biasenye,gi sni slps solat maghrib..





next....hari ke 3...yg ni best..mcm bese..pagi2 nyanyi(bukan nyanyi lagu dato' siti ke ape ke..nyanyi lagu negaraku,korporat pertahanan awam,usim terus maju)..senam..yg bestnye..kami akan diuji..igtkan kne sorang2..huhu..by grup..n grup aten ke 2 last...






first,kami kne ikat usungan kemas2..n of cos la ad org kat ats..(bukan senang nak siap ikat2 ni..nmpak je senang)..lps siap,lari dgn usungan..check point 1,lalu kat bwh ampaian..(hihi..ujian jgk tu)..ke 2,buat ikatan..n kami xlepas sbb ad tali jatuh..aten xsempat lg ikat yg aten punye..aten nmpak kat situ..xde yg ngaku..sape punye tali..hmmm..so,kami kne masuk dlm kolam pertama..dengan 'ketinggian' aten ni..ble msuk dlm kolam tu..alhamdulillah..kepala aten msih ad..tidak tenggelam sbgaimana badan aten tenggelam..fuuhh..






ke 3,merangkak di bawah dawai besi yg disembur air pili bomba..wahh..fefeeling hujan kejap..jgn lupe..bersame usungan..n aten plg last kluor...ke 4,pergi dekat en syahrul..sebelah kami ad kolam sarimah...(nmpak dh mse depan kat situ)..mmg kmi ad buat salah,..so...mari kte berenang lg..sambil berckp,en syahrul membaling duit syiling..katenye,'eh!jatuh..'dia suruh cri duit tu..'eh!jatuh lg mangse'..sorang ahli grup aten dpt jumpe 1 keping..lps tu,kami keringkan badan..kemaskan usungan




then,siap...sblm blek..ad majlis penutup..semestinye... terime kasih sbb bace smpai abis..sorry klau citer aten xmenarik..




yuhuuuuu...



sini......




masing2 tunjuk gaye macho



#nantikan kursus tamat latihan asas aka kem ke 2 kami...bye2...

Thursday, 21 January 2016

My little job

                                                              Assalamualaikum...




Hai korang..lame aten xupdate blog.rindu aten tak?*main-main jari..haha..gedikss pulak..xrindu?sokey*tunduk muka…  




aten masih lagi dalam mood cuti...yihhhaa..tapi..macam biasa la.mereput jela kejenya.tapi adik aten ada sekali.budak tu baru je abis spm.memang tgh honeymoon la…tapi,dia punye honeymoon lain sikit dri aten..dia busy sangat..ke sana sini dengan motor..xde la mereput mane..aten je goyang kaki..wahaha..bukan malas tau..just xtau nak buat ape..




tapi…tapi…tu hanyalah excuse..no..no..no…kat rumah pun boleh buat keje.*sengih2…aten bukanlah hebat tp buat2 hebat je..aten tgh buat satu projek skit tp sorry..aten xleh ckp lagi projek ape..takut xjadi..*tunduk bawah lagi..main2 jari...





kalau boleh…aten nak buat jugak something time cuti..hmm…something yg  boleh masukkan duit dlm poket..hehe…tapiii…jgn main buat pape keje tanpe check kelebihan,kelemahan n so on..



satu lagi…kalau boleh..eh!xleh ade kalau-kalau..memang kne..korang check balik kelebihan korang…n jgn main agak2 je..percaye kelebihan korang..bukak sini http://hanamichiaten.blogspot.my/2016/01/kenali-diri.html ..tgk samada korang dh kenal diri korang ke belom..








Kenali diri

                                                           Assalamualaikum...





Hai smue…selamat berhujung minggu..hari ni,aten nak share skit psal macam mana nak kenal diri…aten rse,rmai yg masih mencari identity diri dia..masih rmai yg tak kenal diri dia..dan tak kurang jgk yg pura-pura kenal diri dia..sampaikan dia memaksa dirinya buat perkara yg xkne dgn dia..oke..truskan membaca ye..


                                                        
'jangan tido plak'



Utk kenali diri,kte perlu tahu ape tujuan kte diciptakan…itu yg pertama..rmai yg berjaya tp hati dia masih kosong..dia sendiri tak pasti ape yg tak cukup lagi..sedangkan,dh bermacam-macam dia buat..berhibur..ye..itu yang selalu kte cari apabila stress…am I right?





Uolls..utk kenal pencipta kte…bukak link ni...https://www.youtube.com/watch?v=yeblcqlxvZE...salah satu contoh ceramah tentang pengenalan terhadap pencipta kte..





step ke 2,lps dh tahu smue tu..bru kte tahu ape nak buat kan?dgn masa...klau kte dpt buat mcm2 dlm masa yg singkat,itu bererti..masa kte berkat..mcm mne nak dpt berkat klau asyik buat maksiat..so,slow2 dlu tinggal maksiat (bukan dosa besor je maksiat tau,yg kecik2 tu maksiat jgk)..lps tu bru tinggal trus maksiat tu...oke?





 Ble dh kenal pencipta,kte makin sedor yg kte xleh lari drpd Allah..setiap perbuatan kte berkait rapat dgn tujuan penciptaan kte..surah al dzariat:56,"dan aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka beribadah kepadaKu" ..sememangnye,ble dh thu tujuan..kte makin tahu ape yg patut kte buat..




Step 3,kte perlu tahu jgk sikap kte..mcm mne nak tahu?muhasabah diri..ape tu?dduk sekejap..tenangkan fikiran..fikirkan balik ape yg kte dah buat seharian..tgk sikap kte terhadap masyarakat,family,kawan n org yg sentiasa berhubung dgn kte..dr situ,korang dpt tahu perangai korang..secara xlangsung..ia menunjukkan kekurangan n kelebihan korang..

                                                      



Berubah ke arah baik bukan sekejap..n bukan senang..ada je ujian yg boleh buat kte lari drpd jalan yg benar..itulah perjuangan...kuncinya..berusaha n tdk putus asa..Allah bgi kte gagal,susoh n mcm2 lagi ujian padahal kte dh buat smue suruhan Dia...bukan sebab Dia xnak tolong kte tp Dia nak naikkan lg martabat kte di sisiNya..MasyaAllah..




kte boleh buat perumpamaan mcm ni,"seorang budak ternampak pisau,dia nak main dengan pisau.mak dia nampak n rampas pisau.dia menangis.budak tu xtahu hakikat bahayanya pisau tu kalau silap guna.lagi2 budak kecik...mak dia rampas pisau tu sbb sayang dia.."begitu jgk dgn Allah..mungkin,klau Dia bagi kte 'kaya',kte lalai..sbb Dia xnak kte lalai drpd mengingatinya..





kerja ape yg sesuai dgn kte?yg tu..mcm aten ckp td..ble dh kenal diri..pasti korang thu ape yg korang ske buat..bidang mne yg korang 'pro'..gud luck n stay 'iman in ur heart'...


***aten harap..semue yg bace blog aten dpt hadam smue ni...aten xnak masuk syurga sorang2...walaupun ilmu aten xbyk,aten share jgk setakat yg mampu..